افکار و انديشه‌هاي اميرکبير وراي زمانه‌اش بود

به گزارش ميراث آريا (chtn)، مدير کل موزه‌هاي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري، در همايش \"پاسداشت مقام امبيرکبير جلوه‌اي از مبارزه با استعمار\" در مجموعه تاريخي و فرهنگي سعدآباد برگزار شده بود ضمن بيان اين مطلب افزود: اگر دست پليد همکاران اميرکبير پستي و نخوت مهد عليا، نمک‌نشناسي ناصرالدين شاه و قدرناشناسي توده عوام آن روزگار نبود امروز وضعيت ما بهتر از وضعيت امروز ژاپن بود.

محمدحسين فرمهيني فراهاني با اشاره به تحقيقات انجام شده خود در روستاي هزاوه محل تولد اميرکبير خاطرنشان کرد: ميرزا تقي‌خان اميرکبير تا شش‌سالگي در آن روستا زندگي کرد و بنا به توصيه پدرش مشهدي قربان عازم تبريز شد.

وي با اشاره به اينکه شخصيت اميرکبير بسيار مغرور و با عظمت بود اظهار داشت: او در يک زمان با چهار فتنه زمانه زندگي مي‌کرد و روس‌ها و انگليس‌ها نمي‌دانستند که او چگونه فکر مي‌کند. سرنوشت اميرکبير حتي در زماني غير از سلطنت ناصرالدين شاه ختم به شهادت بود. چرا که افکار و انديشه‌هاي او وراي زمانه‌اش بود.

وي با بيان اينکه مهد عليا چهار ماه قبل از رسيدن ناصرالدين شاه در تبريز پادشاهي کرده بود، تصريح کرد: براي مهد عليا بسيار سخت بود که امر و نهي يک آشپز‌زاده را بشنود.

به گفته اين دکتراي تاريخ مهمترين مشکل پيش‌روي امير کبير مبارزه با جهل عوام بود.

مدير کل امور فرهنگي موزه‌هاي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري، اضافه کرد: با توجه به اينکه او از خاندان فراهاني و منطقه‌ مستوفيان و ميرزابنويسان بزرگ تاريخي برخاسته بنابراين مي‌توان گفت: اميرکبير با سياستگذاري و سياستمداري آشنا بوده است و از سوي ديگر او در خانواده قائم مقام يکي از ميرزا بنويس‌هاي بزرگ رشد و نمو کرده بود.

البته سفرهاي او به روسيه در سن 21 سالگي زمينه آشنايي او را با سياست و مشکلات روز بيشتر فراهم کرد.

فراهاني ادامه داد: بنا به اعترافات يک کلونل انگيسي بنابر شخصيت اميرکبير متوجه مي‌شويم اميرکبير با هيچ شيوه و ترفندي مدارا نکرد.

اين مقام مسئول در سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري، ادامه داد: اميرکبير پس از عباس‌ميرزا نخستين مصلح اجتماعي ايران است که متوجه پاشنه آشيل مشکل ايران شده بود. به طوري که به تاسيس هر شعبه دارالفنون اکتفا نکرد بنابراين روزنامه وقايع اتفاقيه را به مدت ده سال منتشر کرد.

فراهاني در ادامه تأکيد کرد: چاپ کتاب جهان نماي جديد که از فرانسه آمده بود و نيز نخستين دانشگاه ايران از نخستين اقدامات مهم اين مرد تاريخ ايران است.

وي به زنده کردن غرور ملي ايرانيان با نصب و احتزاز پرچم ايران در سفارتخانه‌هاي کشور در کشورهاي خارجي در زمان اميرکبير اشاره کرد.

فراهاني در پايان با اشاره به اينکه هم‌اکنون دارالفنون در تملک وزارت آموزش و پرورش است گفت: علي‌رغم پيگيري ساليان متوالي در موزه فرهنگ در دارالفنون هنوز به اين مهم دست نيافته‌ايم./118

انتهای پیام/

کد خبر 1387102254